2.6/5 - (5 votes)

Çek Cumhuriyetinde şirket kurmak bürokratik engeller olmadan mümkündür. Şirket, bir kurucu veya birkaç kurucu (tüzel veya gerçek kişiler) tarafından kurulabilir. Son reformlar, bir şirketi kurmak için gereken prosedürlerin maliyetini ve sayısını azaltmıştır. İşgücü piyasası nispeten esnektir ve işsizlik oranı düşmeye devam etmektedir.

Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği’nin (AB) bir üyesidir. Bir AB üyesi ülke olarak, Çek Cumhuriyeti’nin ticaret anlaşmaları, ithalat düzenlemeleri, gümrük vergileri, tarımsal anlaşmalar, ithalat kotaları, menşe kuralları ve diğer ticaret düzenlemeleri ile ilgili olarak izlediği tüm AB direktif ve düzenlemelerine uyması gerekmektedir. Çek Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren şirketler, ülkenin AB üyeliği yoluyla tarife dışı tüketici pazarına ve diğer anlaşmalar yoluyla İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre ile serbest ticarete erişebilirler.

Çek Cumhuriyeti NimbleFins’e göre startuplar için en iyi 6. Avrupa ülkesi.

Medeni Kanun ve Şirketler Anlaşması, Çek Cumhuriyeti’nde iş yapmak için ana yasal çerçeveyi oluşturmuştur. Sermayenin ithalatı veya ihracatı konusunda herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir. Hükümet, belirli sektörlere ve bölgelere yatırımı teşvik etmek için AB yasalarına uygun ekonomik teşvikler sunmaktadır. Çoğu yabancı yatırım türü için özel bir hükümet onayı gerekmez. Çek Cumhuriyeti’nde yer alan şirketler, Çek pazarında faaliyet gösteren yabancı şirketler veya Çek Cumhuriyeti’nde kurulan yabancı kuruluşların şubeleri Ticaret Siciline kayıt yaptırmak zorundadır. Bir mahkeme genellikle başvuruyu beş iş günü içinde değerlendirilmektedir. Çek Cumhuriyetinde şirket kurmak bireysel olarak yapılabileceği gibi, verilecek vekaletname ile Prag’da Türkçe destek veren iş geliştirme ajansları, avukatlar, danışmanlar veya noterler vasıtasıyla da yürütülebilir. Resmi işlemlerin yürütülmesi, sanal ofis kiralanması, işe alımlar, muhasebe ve hukuki destek iş geliştirme ajansların sunduğu hizmetler arasındadır.

Çek Cumhuriyetinde Şirket Kurmak Neden Avantajlı?

Çek Cumhuriyetinde Şirket Kurmak

Çek Cumhuriyetinde Şirket Kurmak

  • Avrupa’nın ortasındaki merkezi konumu
  • AB üyesi fakat Eurozone bölgesinde değil
  • Bağımsız ve güçlü merkez bankası
  • Politik istikrar
  • Ekonomik istikrar
  • Güven ve huzurlu ortam
  • Yabancı yatırımcıların uzun ve güçlü geçmişi
  • AB Üyeliği
  • Yerel tedarikçilerin kalitesi ve uygunluğu
  • ARGE için mevcut platformların olması 
  • Yüksek kaliteli ve derli toplu altyapı 
  • Yetenekli işgücü
  • Uygun işgücü maliyetleri ve fiyatların sabitliği 
  • Yatırım teşvikleri ortamın şeffaf olması 

Çek Cumhuriyetindeki Şirket Türleri

  • Kollektif Şirket (Veřejná obchodní společnost | v.o.s.)
  • Komandit-Limited Ortaklık (Komanditní společnost | k.s.)
  • Limited Şirket (Společnost s ručením omezeným | s.r.o.)
  • Anonim Şirket (Akciová společnost | a.s.)
  • Kooperatif (Družstvo)
  • Yabancı Şirket Şubesi (Odštépný závod)

Çek Cumhuriyetindeki En Yaygın Şirket Türleri

  • Çekya’da Şube Kurulumu: Yabancı bir şirketin Çekya’daki şubesi hukuki bir statüsü yoktur. Ama Ticaret Sicile kayıt olması ve ilgili tüm lisanslari alması gerekmektedir. Sadece ana şirketin faaliyet alanına giren iş kollarını gerçekleştirebilir ve atanması gereken bir yetkili ile faaliyetlerini sürdürebilir.
  • Çekya’da Limited Şirket Kuruluşu: Minimum gerekli sermaye 1 CZK. Tek ortak ile kurulabilir. Minimum bir tane yetkili müdür atanmalıdır. Şirketin hem sahibi hem de yetkili müdürü yabancı uyruklu kişiler olabilir. 

Çek Cumhuriyetinde Banka Hesabı Açılması

Şirket kurulumu sırasında tescil ofisine kayıt yapılmadan önce şirketin kuruluş sermayesini özel bir banka hesabına yatırılması gerekmektedir. Şirketin kayıt işlemleri bitene kadar bu hesaptaki miktar herhangi bir şekilde kullanılamaz. Şirket kurulumu bittikten sonra banka hesabi aktif hale gelir. Şirket sermayesinin sorumlusunun kimin olacağı noter protokolünde belirtilmesi gerekmektedir, bu kişi yabancı uyruklu olabilir ve bu kişinin banka hesabı açılışında fiziksel olarak banka şubesine gitmesi gerekmektedir.  Son dönemlerdeki yeni uygulamalara göre banka yönetimi sizden kurmak istediğiniz şirket ile alakalı iş planı, bütçe,sözleşme, web sitesi gibi önemli dökümanları talep etmektedir. Önerimiz şirketinizi kurmadan önce bankalar ile görüşmeniz ve bu talep edilen dökümanları profesyonel destek alarak hazırlamanızdır.

Çek Cumhuriyeti Vergi Oranları

Çek Cumhuriyeti’ndeki şirketlere uygulanan başlıca vergiler, kurumlar vergisi, stopaj vergisi, katma değer vergisi (KDV), sosyal güvenlik katkı payları, karayolu vergisi ve emlak vergisidir.

VergiVergi Oranı
Kurumlar Gelir VergisiKurumsal gelir vergisi oranı: 19%.
Kişisel Gelir VergisiKişisel gelir vergisi oranı 15 %
Katma Değer Vergisi (VAT)Standard KDV oranı 21 % – çoğu ürün ve hizmet için geçerlidir   İndirimli KDV oranı 15 % – temel gıda maddeleri, bazı eczacılık ürünleri, gazeteler, bazı tıbbi malzemeler, ısıtma, sosyal konutlar.   İndirimli KDV oranı 10 % – temel bebek besinleri, bazı ilaçlar, kitaplar, değirmen ürünleri ve glutensiz diyete uygun diğer ürünler.
Emlak Edinim Vergisi  Emlak VergisiYeni emlak alındığında satın alan sabit %4 öder. Emlakın yeri, çeşidi ve amacına göre çeşitlilik gösterir.

Sosyal ve Sağlık Sigortası Katılım Payları 

Sosyal sigorta primleriİşveren (%)İşçi (%)
Sağlık sigortası9.04.5
Emeklilik primi21.56.5
İşsizlik primi1.20.0
Hastalık ve diğer faydalar2.10.0
Toplam33.811.0

Çek Cumhuriyeti Vize ve Çalışma İzni

Avrupa’da emeğin serbest dolaşımı ilkeleri, Çek Cumhuriyeti’nde çalışan tüm Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) ve İsviçre vatandaşları ile aile üyeleri için geçerlidir. Bu ülkelerden çalışanlar, seyahat belgesi veya kimlik kartına sahip olmaları koşuluyla çalışma iznine gerek olmadan çalışabilirler. Ancak AB üyesi olmayan ve AEA dışındaki tüm vatandaşların ülkeye girişten önce vize almaları gerekir. Çek Cumhuriyeti diğer AB üyesi ülkeler gibi Türkiye vatandaşlarından vize istemektedir. Çek Cumhuriyeti için vize türleri aşağıdaki gibidir:

  • Kısa süreli vize
  • Uzun süreli vize
  • Uzun dönem oturum
  • Çalışma kartı ( Employee Card )

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz ve Çekya’daki bir işveren ile kontratınız varsa çalışma kartına başvurabilirsiniz. Çalışma kartı 90 günden fazla istihdam edilecek kişilere 2 yıldan fazla olmamak üzere verilir. Her uzatma yine 2 yıldan fazla olmayacak şekilde yapılır.  Vize prosedürleri zamanla değişebilmektedir bu yüzden en güncel bilgilere ulaşabilmek için elçiliğin ve konsolosluğun web siteleri kontrol edilmelidir. 

Çek Cumhuriyeti Çalışma Kartı (Employee Card)

Çalışma kartı fiziksel olarak biometrik-plastik bir karttır. Çalışanın parmak izini ve fotoğrafını barındırır. Çalışma kartı her maaş ve eğitim seviyeleri için geçerlidir. Öncelikle çalışanın işe alınacağı pozisyonun, AB sınırları içinde daha iyi bir adayın olmadığını kanıtlamak için en az 30 gün boyunca Çalışma Ofisi aracılığıyla ilan edilmesi gerekir. Pozisyon 30 gün içinde Çek veya AB vatandaşı tarafından doldurulmazsa, o zaman aynı pozisyonun  3. Ülkelerden gelebilecek kişiyle doldurulması için çalışma kartına başvurabilmek için özel bir numara verilir. 

Çalışma Kartı Nasıl Alınır?

Çek Cumhuriyeti’nde uzun süreli vize veya uzun süreli oturma izni olmayan adayların Çekya Büyükelçiliği aracılığıyla çalışma kartına başvurmaları gerekmektedir. Çek Cumhuriyeti’nde uzun süreli vize veya uzun süreli oturma izni olan adaylar, İçişleri Bakanlığı’nın bir şubesi aracılığıyla çalışan kartına başvurabilirler.

Çalışma Kartı Bekleme Süresi

Çalışma kartı onayı için resmi bekleme süresi 60-90 gündür. Fakat belgeler eksiksiz ise genelde bu süreç daha kısa sürer. Konuya ilişkin detaylı ve güncel bilgilere ulaşmak için Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’nın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Çek Cumhuriyeti Girişimcilik Amacıyla Uzun Dönem Vize

Detaylı Bilgi için

Çek Türk Müşterek Ticaret Odası
Yalın Yüregil /
Başkanı ve İş Geliştirme Danışmanı
Sabit Hat: +420 222 98 69 10
E-mail: info@cekturkticaret.org